Sportclub Terschelling

Voetbalvereniging van Terschelling

In 1904 stapte J. Meyer uit Haarlem van de veerboot als leerling van de Zeevaartschool Willem Barentsz met in zijn plunjezak een lederen voetbal. Met een aantal medeleerlingen en vrienden van Terschelling richtten zij in ongeveer 1905 de voetbalclub ETVC op (Eerste Terschellinger Voetbal Club), in 1906 omgedoopt tot NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) Zij speelden de eerste wedstrijden tegen een Harlinger voetbal club en tegen bemanningen van schepen, die in de haven lagen. Op een veldje vlakbij het Groene Strand werd gevoetbald. De doelpalen werden na de wedstrijd weer meegenomen en opgeborgen.

Ook heeft de voetbalvereniging “Prikplank” op West nog een kort leven gehad, deleden zijn waarschijnlijk opgegaan in de Zwaluwen.

Veld gasfabrieksduin. Op de achtergrond de zeevaartschool en Grootduin
WBS, leerlingen van de zeevaartschool
Ruim honderd toeschouwers, wedstrijd gasfabrieksduin
Elftal TVV Zwaluwen, veld Koekoekspaal

Fragment uit een brief over de historie van de oprichting van voetbalclub de Zwaluwen door Gossen Roos gericht aan Daan Stobbe in 1995. Gossen Roos was toen 87 jaar oud:

‘Het was in 1920, dat het idee kwam om geld bij elkaar te kriigen om een echte voetbal te kunnen kopen. Het doel was om dan een voetbalclub op te richten met alleen Terschellinger jongens. In weinig tijd konden we bij de leerwinkel in de Boomstraat (de naam weet ik niet meer) een bal nr.5 aanschaffen. Onze nieuwe club moest een naam hebben. De naam Terschellinger voetbalvereniging Zwaluwen werd het tenslotte, TVV Zwaluwen, want deze vogels zijn snel en zeer wendbaar. We trapten eerst een balletje achter het huis van de loodscommissaris en ook speelden we wedstrijden op het veld bij het Groene Strand. Later werd er een veld aangelegd bij het gasfabrieksduin met schelpengruis, dat was niet lekker voor de knieën. We speelden wedstrijden tegen de zeevaartschool jongens, de WBS. Boswachter Nap, de latere eigenaar van het gelijknamige hotel werd onze trainer en trad op als scheidsrechter. Op 18 mei 1920 werd de wedstrijd Zwaluwen tegen de zeevaartschool Harlingen gespeeld uitslag 3-0 voor de Zwaluwen.’

Voetbalveld camping Dellewal
Veld Koekoekspaal
Het “Tiger veld”. De thuiswedstrijden van de WBS & in de eilander competitie werden hier ook gespeeld.
De gezellige “Tiger tribune”, De dijk stond vaak vol met auto's

TVV-Zwaluwen kreeg in 1947 de uiteindelijke naam TVV. In 1971 werd het 25 jarig bestaangevierd. Maar eigenlijk bestond de club in dat jaar reeds meer dan 50 jaar. Met de komst van de eerste snelboot van rederij Doeksen in 1973 werd de wens om aan de wal te gaan voetballen verder aangewakkerd. Mijlpaal in de geschiedenis is de inschrijving van TVV in 1975 in de 3e klasse van de Friesche Voetbal Bond.

De allereerste wedstijd was een uitwedstrijd in Bolsward tegen RES; uitslag 0-13 voor TVV.De eerste goal werd gemaakt door Jacob van der Pol. Al gauw bleek het elftal zeer succesvolen in april 1976 werd TVV voor het eerst kampioen.

Het veld op West in de volksmond bekend als “Wembley”, was beroemd om de trap van de kleedkamer naar het veld, de “skybox” met de plastic ramen en de ruitvormige oranje klok altijd op 15.00 uur.

In die tijd waren er minder nevenactiviteiten en het voetbal op zondag vormde een hoogtepunt. Dat resulteerde in een grote schare aan publiek. Wel een paar honderd supporters aan jong en oud waren aanwezig bij de thuiswedstijden.

Rond Midsland werd er vóór 1935 ook door verschillende clubs gevoetbald. MVV (Midslander Voetbal Vereniging), VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven) uit Baaiduinen enSHELL (Sport Houdt Elk Lichaam Lenig). Op 22 maart1935 werd Quick 35 opgericht uit een fusie tussen deze 3 clubs. Er werd in het begin gespeeld op een terrein van Ane Ruyg te Midsland Noord. Kort daarna verhuisde Quick naar de “Heen” even benoorden Midsland. De huur van ditveld bedroeg f.90,- per jaar. Er werden verlotingen en feestavonden georganiseerd om de club op de been te houden. Tot aan de oorlogspeelde Quick regelmatig tegen Harlingen, Vlieland en Ameland. Na de oorlog meldden zich nieuwe leden aanen speelde de club in het “Van Hal Stadion” een duinpan achter de Brambei te Formerum Noord, genoemd naarde toenmalige bewoner, Bram van Hall.

Nog geen shirts, wel bretels en stropdas
Eerste voetbalteam Quick, 35, in 1935

In 1950 wordt het nieuwe veld in gebruik benomen met gemengde teams van Quick spelers met onder anderen politie agenten en gemeente medewerkers. Het probleem in die tijd, was het gebrek aan voetbalschoenen en goeie ballen.

Het feit, dat secretaris Dekker helemaal naar Den Haag moest reizen om viade KNVB een paar goeie voetballen te bemachtigen leverde hem 7 paarschoenen op en twee ballen. Normaal verstrekte de KNVB aan iederevoetbalclub slechts één bal en twee paar schoenen.

vv SHELL, vernoemd naar de sponsor van de hoekvlaggen, Piet Smit, van de benzinepomp
Nieuwe veld Midsland (huidige complex SC Terschelling)
40 jarig bestaan van Quick in 1975
Wedstrijd veteranen Quick - veteranen TVV

In 1957 komt Quick tot grote bloei toen Thijs Pals op ledenwerving uit ging met als resultaat, dat de club binnen de kortste keren 7 elftallen op de been kon brengen, waaronder 2 jeugdteams. In 1960 werd het clubblad opgericht, nadat men de oude stencilmachine van dominee Biemond voor een prikje over konden nemen. Het stencilen en de uitgave van het Clubblad kon zodoende in eigenbeheer uitgevoerd worden. Nadat het een tijdje minder ging met Quick, werd de club na 1970 nieuwleven in geblazen. Wat resulteerde in het dubbele kampioenschap in 1979 van Quick 1 en 2 in de 3e en 4e klasse FVB.

Tijdens een oefenwedstrijd van een combinatie van spelers van Quick en TVV tegen de selectie van Sportclub Cambuur kwamen de besturen van de beide verenigingen tot de conclusie dat voor de kwaliteit van het voetbal op het eiland een fusie onvermijdelijk was.

In 1980 was SC Terschelling een feit. In het eerste jaar van de fusie werden er maar liefst 5 teams ingeschreven bij de FVB. Door meerdere factoren bleven er uiteindelijk 2 wal voetbalteams over. Dit kwam de eilander competitie ten goede. Op een gegeven moment streden liefst 10 teams om de eilander bokaal; TVV, West-Siders, WBS 1 en 2, Quick 1 en 2, AVV 1 en 2, de 3e Helft en de Veteranen van SCT. Deze ‘oudjes’ hebben Zelfs in één seizoen de ‘Dubbel’ gewonnen. En nog een aantal jaren aan de wal in een veteranencompetitie gespeeld.

Niet alleen door de prestaties op en rond het veld maar ook daarbuiten was de voetbalclub geregeld het onderwerp van gesprek bij de eilander gemeenschap. Beroemd zijn de feestavonden met de eigen revue in zaal “Dellewal” die steevast uitverkocht waren tot de laatste stoel met 500 man. Met als hoogtepunt het 75-jarig bestaan in 1995. Onder andere “Klazien ut Zalk", Prins Bernhard, Rinus Michels en zelfs onze eigen “Zwerver de Walle” kwamen voorbij.

Ook anno nu is Sportclub naast het voetbal voortdurend actief en bruist het met thema-avonden en diverse activiteiten. De jaarlijkse avond met het draaiend “Rad van Fortuin” is tot op heden drukbezocht door leden en niet leden uit alle leeftijdsklassen.

Wil je verder zoeken door het archief van SC Terschelling? Typ dan in de zoekbalk een zoekterm of klik direct op 'zoeken' en zie alle resultaten. (Het archief zal steeds verder worden aangevuld).