Doel Erfgoed Terschelling

"Het creëren van één bron waarin alle informatie over het erfgoed van Terschelling te vinden is." Bijna iedereen heeft wel iets in zijn bezit van waarde als het gaat om Terschellinger Erfgoed, denk aan oude foto's, objecten of verhalen van vroeger.

Met de website 'Erfgoed Terschelling' willen we al het erfgoed centraal en digitaal samenbrengen op een manier waarbij we het over 100 jaar nog steeds terug kunnen vinden. Het is één zoekplaats waarbij je toegang krijgt tot het complete Terschellinger archief en erfgoed. Uiteenlopende collecties worden gedigitaliseerd, denk aan een document dat wordt ingescand of een object dat we fotograferen. Het object zelf blijft natuurlijk in bezit van de eigenaar, maar het bestaan ervan en het bijbehorende verhaal kan zo online worden gedeeld. Ons collectieve geheugen wordt op deze manier vergroot!

Door verbindingen tussen collecties tot stand te brengen kan je ieder object in een veel rijkere context raadplegen, beleven en hergebruiken. De digitale omgeving biedt de informatiezoeker, van een kind dat een werkstuk maakt tot een onderzoeker, het onderwijs, andere musea en organisaties, cultuurmakers en natuurlijk de toekomstige generatie de kans zich de verdiepen in de prachtige geschiedenis van Terschelling. Laten we onze kennis met elkaar delen!

Hoe gaan we dit doen?

Gemeente Terschelling heeft met museum 't Behouden Huys een registratiesysteem aangeschaft waarvan iedereen gebruik mag maken. 't Behouden Huys heeft een grote collectie aan waardevolle objecten. Deze worden geregistreerd in het registratiesysteem zodat alle gegevens goed worden vastgelegd. Deze collectie is inmiddels bijna in zijn geheel terug vindbaar op de website van Erfgoed Terschelling.

Andere verenigingen, stichtingen of partijen kunnen zich ook aansluiten, zij kunnen gebruik maken van het systeem en voor hen wordt een eigen privé 'omgeving' in het registratiesysteem gemaakt. Zelf besluit de partij wat er wel en niet online getoond wordt.

Stichting Bunkerbehoud was de eerste aanhakende partij en is hard bezig met het inrichten van de online collectie. Inmiddels zijn er zo'n 30 andere stichtingen en verenigingen gevolgd. Een prachtig resultaat! Erfgoed Terschelling is een groeiend platform en wij hopen dat het digitaal archief zo volledig mogelijk zal worden. Daarom nodigen we graag andere stichtingen, verenigingen of partijen uit om zich ook aan te melden!

Wij kunnen ons voorstellen dat er meer vragen zijn, dus stel die vooral en neem contact met ons op via: info@erfgoedterschelling.nl of vraag bij 't Behouden Huys naar Dorine Vleeshouwer of Mirjam Pals.

Team Digitaal Erfgoed

Erfgoed is van iedereen! Maar er is wat menskracht nodig om dit op te zetten en dat doen we graag! Erfgoed Terschelling is gestart in museum 't Behouden Huys, als onderdeel van de gemeente. Zowel het Gemeente Archief als Museum 't Behouden Huys en het Historisch Centrum werken met een duurzaam registratiesysteem om de gehele collectie raadpleegbaar te maken. Bij het registeren van de collectie bleken een tal van toepassingen mogelijk. Deze website is hier een goed voorbeeld van.

Ook bestond er de mogelijkheid om meer Terschellinger partijen aan te laten sluiten in het systeem zodat de collectie nog breder wordt. Hoe meer partijen, stichtingen en verenigingen aanhaken hoe beter; samen vullen we een digitale kast waarin al het erfgoed van Terschelling terugvindbaar is!

Team Erfgoed Terschelling bestaat uit Dorine Vleeshouwer, Mirjam Pals, en Elske van Rees. Bij hen kun je terecht om je aan te melden of voor vragen over het systeem. We horen graag van je!

Team - Dorine

Dorine Vleeshouwer

Projectleider

Team - Mirjam

Mirjam Pals

Projectleider

elske2

Elske van Rees

Projectmedewerker

Aanmelden

Als jij of jouw organisatie een collectie heeft welke betrekking heeft op Terschelling kun je deze toevoegen aan de website. Je kunt hiervoor gebruik maken van het collectiebeheerssysteem OpenAtlantis (DeventIT). Vanzelfsprekend is er voor elke deelnemer goede afscherming en beveiliging geregeld.

Vraag vrijblijvend meer informatie op via het onderstaande formulier. Wij nemen contact met je op.